Na trhu vládne mírný optimismus

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude pro domácí trh opět zkrácený o středeční státní svátek. Investoři budou pokračovat ve sledování výsledkové sezóny za první kvartál 2024 a monitorovat geopolitický vývoji se zaměřením na Blízký východ.


Výsledková sezóna by měla stále podporovat pozitivnější náladu, která může být nahrazována spekulacemi ohledně výhledu na měnovou politiku, potažmo vývoj tržních výnosů. Důvodem je nedávné zasedání Fedu a poslední zámořská makrodata (ISM služeb a měsíční data z trhu práce).

„Celkově jsme na příští týden mírnými optimisty s tím, že by výsledková sezóna mohla přetlačit ostatní faktory,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. 

Na domácí scéně by měla pokračovat výsledková sezóna. V pondělí (6. 5.) by mělo zveřejnit svá čísla za první kvartál Primoco a ve čtvrtek (9. 6.) pak Gen Digital a CTP.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční pravidelná týdenní data z trhu práce a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na květen (oček. 76,8 po 77,2 bodech m/m). V Německu se soustředí na úterní podnikové objednávky za březen (oček. 0,5 po 0,2 % m/m) a středeční průmyslová produkce za březen (oček. −0,9 po +2,1 % m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.